Korgan’da Basınç ve Rüzgârlar

0
894

Ülkemiz, genel olarak kışın kutbi, yazın tropikal kökenli hava kütlelerinin etki sahasında kalmaktadır. Ayrıca coğrafi faktörlerin etkisiyle daha da çeşitli hal alan hava dola­şımı sistemi neticesinde farklı basınç sahaları da etkili olmaktadır. Kış mevsiminde çevresine nazaran alçak basınç şartları gösteren Karadeniz kıyı kesimi ile Anadolu’nun iç kesimlerinde çekirdeklenen yüksek basınç sahası meydana gelmiş bulunmaktadır. Dolayısıyla iç kesimden kıyıya yönelen soğuk hava akımları, Kuzey Anadolu Dağları’nı aşarken ısınarak, kış mevsi­minde kuzeye bakan yamaçlar boyunca sıcaklıların artmasına neden olmaktadır. Bazen kış mevsiminde esen bu rüzgârlar fön rüzgârı olarak adlandırılmakta ve kısa zamanda sıcaklık yükselmesine ve karların erimesine neden olmaktadır. Yine bu mevsimde Atlas Okyanusu- İzlanda Adası kaynaklı gezici depresyonlar, Karadeniz kıyılarına ulaştıklarında kuzeyin soğuk ve sert rüzgârlarını hatta Anadolu kara kütlesindeki soğuk hava dalgalarını üzerine çekerek Karadeniz kıyılarında fırtınalara sebep olmaktadır.

 

Aşağıdaki tablodan da görüldüğü gibi yıllık ortalama rüzgâr hızının 1,4 olduğu, kış mevsiminde rüzgâr hızının arttığı, kasım, aralık, aylarında rüzgar hızı 1,8 iken, ocak ayın­da 1,9 ile yıllık en hızlı rüzgârın estiği ay olmaktadır. Bu mevsimlerde rüzgâr yönünün güney­ batı yönünde olduğu görülmektedir. Rüzgâr yönünün nisan ve temmuz aylarında yine güney­batı yönünde eserken, ağustos ayında kuzey-batı yönünde, eylül ve ekim aylarında batı yönle­rinde estiği görülmektedir. Mart, mayıs ve haziran aylarında ise güney sektörlü rüzgârlar hâkimdir. Güney sektörlü rüzgârlar bazen temmuz ve ağustos aylarına kaymakta olup Korgan’da sıcaklığın aşırı yükselmesine bu durumda tarım ürünlerinin erken olgunlaşmasına ya da olgunlaşmadan yanmasına neden olmaktadır. Güney sektörlü sıcak bu rüzgârlara halk ara­sında sam rüzgârı denilmektedir. Sam rüzgârının estiği yıllarda, fındık rekoltesinin düşmesi­nin temel nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır. Yıllık ortalama fırtınalı gün sayısı 0,7 gün olup, en fazla ocak ayında fırtınalar esmektedir. Fırtınalı günler şubat, mart, nisan aylarına doğru gittikçe azalır. Fırtınalı gün sayısı ve şiddeti Korgan’ın güneyine doğru artmaktadır.

İKLİM -3

Yaz mevsiminde, denizlerin geç ısınması sonucu Karadeniz üzerinde yerel yük­sek basınç sahası oluşur. Bunun yanı sıra Atlas Okyanusu’nda bulunan Azor Adaları üzerine çekilmiş olan yüksek basınç merkezinden, Basra alçak basınç merkezine yönelen hava akım­ları, Karadeniz üzerindeki tali yüksek basınç merkezleriyle birleşerek Basra Körfezi’ne doğru esen rüzgârları oluşturur.  Bu hava akımları yaz mevsiminde Korgan’a bol yağış bırakır.

Kaynak: Mustafa BOLGİ Korgan Tarihi Coğrafyasının Altyapısı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz