Saraliç

0
1097

Konumu

Sarıalıç Mahallesi, doğusu Karakoyunlu, doğusu ve kuzeyi Yazlık Mahallesi, gü­neydoğusunda Aşağı Kospınar, güneyi Yukarı Kospınar, batısı Yeşildere, kuzeyi ise Yukarı Yaylacık Mah alleleri ile çevrilidir. İlçeye uzaklığı ortalama 5-7 Km arasındadır.

sarıaliç

Tarihi Coğrafyasının Alt Yapısı

Sarıalıç Mahallesi’nin tarihi Yukarı Kospınar Mahallesi tarihi ile iç içedir. XX. asrın başlarına kadar, şimdiki Sarıalıç Mahallesi Yukarı Kospınar Mahallesi sınırları içerisin­de bulunmaktaydı. Tarihte 93 Harbi olarak bilinen 1876 yılında Osmanlı-Rus Savaşı sonrası Batum’un Osmanlı idaresinden çıkması ve Rus egemenliğine girmesi sonrası bir gurup Gürcü göçmen, Çürüksu Bölgesi’nden120 sadece İslam Dini’ni daha rahat yaşamak için, 1897 tari­hinde o günkü Osmanlı topraklarına giriş yaparlar. Göçmenler ilk olarak Fatsa’da konaklarlar. Göçmenlerden bir kısmı Fatsa’nın değişik yerlerine dağıtılırken bir kısmı da Terme’ye yerleş­tirilir. Terme’ye yerleşen altı aile sıtma (haşme) hastalığı nedeniyle Terme’den ayrılmak zo­runda kalırlar. Terme’den tekrar Fatsa’ya gelen altı aile, 1905 yılında yetkililer tarafından Kospınar Mahallesi’ne bağlı Sarılaıç ve Yazlık Mıntıkaları’na yerleştirilir ve aynı yıl Osmanlı Nüfus Kütüğü’ne kayıt olurlar. Gürcülerin Kozpınar Mahallesi Tahnal Mıntıkası’na yerleşti­rilmesinde Hacı Kadıoğlu Bekir Efendi’nin rolü olduğu söylenmektedir. Batum göçmenleri­nin oluşturduğu yeni coğrafi alanda taflan ağaçlarının bol olması nedeniyle yerleştikleri mın­tıka Gürcü Tahnal’ı ya da Kuz Muhacir Mevkisi olarak adlandırılır. 1925 yılında Tahnal adıyla köy olarak tüzel yapıya kavuşur. Tahnal Köyü’ne yerleşen Gürcü göçmenlerin akraba­larının bir kısmı Kumru Divana ve Çubuklu Köyleri’ne, Fatsa’nın Bacanak, Duayeri ve Çer- kezdağı ile Terme Gölbaşı’na Köyleri’ne yerleşirler.121

1960 yılına gelindiğinde Tahnal Köyü’nün adı Sarıalıç olarak değiştirilir.122 1969 yılında mahalle yapıl arak Korgan ilçesinin mahalleleri arasında yerini alır. Sarıalıç Mahalle- si’nde nüfusun hızla artması ve tek muhtarlıkla yönetilmesinin zor olması nedeniyle köyün Yazlık Mıntıkası, 15.06.1989 tarihinde Yazlık Mahallesi adıyla ayrılır. Sarıalıç Mahallesi Camiyanı, Yaykırık, Kuzmuhacir, Sarıalıç, Badıvyanı ve Arpacık mevkilerinden oluşur. Ma­hallenin tam ortasında ve en büyük mahallesinin Sarıalıç olması, 1960 yılında Tahnal adının Sarıalıç olmasında etkili olur.

Kaynak: Mustafa BOLGİ
Korgan Tarihi Coğrafyasının Altyapısı
“Korgan Tarihi Coğrafyası” ve mahalleler hakkında detaylı tarihi bilgilerin yanında yaşayan sülalelerle ilgili, kapsamlı geniş bilgiler içeren “Korgan Tarihi Coğrafyası” Kitabını almanızı öneririz.
Kitabı Satın Almak İçin

Mustafa BOLGİ {0539 412 11 80}

FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU (1)
Kanun Numarası : 5846
Kabul Tarihi : 5/12/1951
Resmî Gazete : 13.12.1951 / 7981
Bu yazı, Yazar Mustafa BOLGİ’den İzin alınarak yayınlanmıştır. İnternet sitemiz www.korganhaber.com kaynak gösterilerek yazının yayını yapılamaz. Yukarıda belirtilen kanun dışındaki eylemi gerçekleştiren, Yazar ve Yayın evinin uygulayacağı maddi ve hukuki yükümlülükleri peşinen kabul etmiş bulunur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz