Arıcılıkta, Ayı Sigortası

0
953

Arı üreticilerinin ayı saldırılarına karşı sigorta talep ettiğini belirten TARSİM Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, Türkiye genelinde 1.6 milyon kovanın sigortalandığını söyledi

TARSİM (Tarım sigortaları Havuzu) Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, iki yıl önce başlayan arıcılık sigortasında   üreticilerin ayı saldırılarına karşı sigorta yaptırdıklarını söyledi.

Özellikle Batı Karadeniz’de ayı saldırılarının fazla olduğunu belirten Satoğlu, 1.6 milyon kovanın sigortalandığını bildirdi. Trakya’da da buğday ve mısırda domuzların üretim alanlarını zarara uğrattığını ileten Satoğlu, bu sigorta teminatlarının da yeni başladığını bildirdi.

2006 yılında başlayan TARSİM sistemiyle birlikte tarım ve hayvancılıkta sigorta bilincinin gelişme gösterdiğini ifade eden TARSİM Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, düzenlenen basın toplantısında tarım sigortalarında bugüne değin 2.3 milyar lira hasar ödemesi yapıldığını kaydetti.
Satoğlu, “2006’dan bu yana yaklaşık 2.3 milyar lira hasar ödemesi yaptık. Üreticinin ödediği prim toplamı 1.7 milyar lira, devlet desteği ile 3.4 milyar lira prim toplamına ulaşıldı” dedi.

Domuz ve kurt da var

Yusuf Cemil Satoğlu, 2014 yılının başından itibaren arıcılıkla, arılı kovanlarla ilgili teminat vermeye başladıklarını, gezginci arıcılar da dahil olmak üzere 2015 yılı sonu itibarıyla 1.6 milyon kovana ulaştıklarını, bunun da Türkiye’deki toplam kovanların yüzde 20’sine denk geldiğini söyledi.

Arıcıların sigorta işine önem verdiklerinin altını çizen Satoğlu, arıcıların en büyük korkusunun ayı saldırıları olduğunu, 2015 yılı içinde ayı saldırıları da dahil olmak üzere teminat vermeye başladıklarını anlattı. Satoğlu, bitkisel üretimde ise  2016 yılı itibarıyla domuz saldırılarını da teminat kapsamına aldıklarını, hayvan hayat sigortalarında da kurt saldırılarına teminat verildiğini belirtti.

Dünyada iklimsel değişiklik, olağanüstü hava koşulları ve doğal afetlerin ilk beş risk içinde gösterildiğini ifade eden Satoğlu, bu risklerden en çok etkilenen alanlardan birinin tarım olduğunu söyledi.

Hortum etkiledi

Çiftçilerin bu risklere karşı sigorta yaptırarak zararlara karşı teminat almaları konusunda uyarıda bulunan Satoğlu, “Örneğin geçen yıl Manisa’da, üzümde çok büyük kayıplar yaşandı. Oradaki çiftçilerimiz 50-60 yıldır böyle bir don olayı görmediklerini  söylediler” dedi.

Bölgesel olarak iklim konusunda tahmin yapmanın çok zor hale geldiğini belirten Satoğlu, 2016 yılının da böyle başladığını, Antalya’da meydana gelen hortum hasarında ciddi zararlar meydana geldiğini söyledi. Satoğlu, meydana gelen zararın çiftçinin 1 yıllık geleceğini etkilediğini belirterek, “Tarımda sigorta diğer branşlara göre daha fazla şey ifade ediyor. 1 yıllık  geleceğin heba olmasının yanı sıra tarım sigortasının bir de sosyal boyutu var. Köyden kente göçü olumlu anlamda etkileyecek unsurlardan biri de tarım sigortası” şeklinde konuştu.(Kaynak:Milliyet)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz