Korgan Yöresi’nin Ordu Vilayetine Bağlanması (1920–1923)

0
998

Korgan Yöresi, Yıldırım Beyazıt’ın 1398 yılında Canik Bölgesi’ndeki Türkmen beylerini idaresi altına aldığı tarihten, 1920 yılına kadar 522 yıl Canik Sancağı’na bağlı kalmıştır. Elimizdeki ilk kayıt olan 1455 yılı Tahrir Defteri başlangıç alındığında ise 465 yıl Canik Sancağı’na bağlı olarak yönetildiği görülür. 1920’de Trabzon Sancağı’na bağlı olan Gire-sun Kazası, Ordu, Tirebolu ve Görele Kazaları’yla birleştirilip Giresun Sancağı’na dönüştürme çalışmaları Ordu milletvekili Mesudiyeli Mustafa Efendi’nin çabaları ile engellenmiştir.

Bunun üzerine Ordu Kazası, TBMM’nin 04.12.1920 tarih ve 108 sayılı toplantısında müstakil sancak yapılır. Bu karar 04.04.1921 tarih ve 69 sayılı kanunla yapılandırılarak Canik Sancağı’na bağlı Fatsa ve Ünye kazalarıyla birleşip Ordu Sancağı oluşturulur. 187 Sınır ise Ünye ile Terme’nin ortasında yer alan Akçay Deresi kabul edilir. Bu idari taksimatta Korgan Yöresi, eski Keşderesi Kazası’nın tüm köyleri ile birlikte artık Ordu vilayetine bağlanan Fatsa Kazası’nın köyleri durumuna getirilir.

Birinci Dünya Savaşı ve Milli Mücadele yıllarında büyük acı, açlık, sıkıntı ve  hastalıklarla boğuşan Korgan halkı, savaş yıllarında eşine az rastlanan fedakârlık örneklerini  gösterir. Milli Mücadele’nin kazanılması ve arkasından Cumhuriyetin ilanıyla ülke genelinde  asayiş tekrar sağlanır. Savaştan sağ kalanlar eşleriyle, çocuklarıyla savaş yaralarını sarmak ve geçimini temin etmek için yıllarca doğru dürüst işletilmediği için bakımsızlaşan tarla, bağ ve
bahçelerine bakmaya, evini barkını onarmaya başlarlar. Eskiden çıktıkları yaylalara çıkmaya hatta kendileri için yayla ile köy arasında hayvancılık ve tarım yapacak yerler aramaya başlarlar ve buldukları yerleri güzle olarak değerlendirirler.

Kaynak: Mustafa BOLGİ Korgan Tarihi Coğrafyasının Altyapısı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz