SICAKLIK
Karadeniz ikliminin etkisinde olan Korgan, yazları sıcak, kışlar nispeten soğuk ve kar yağışlı geçer. Korgan’ın, kıyıdan uzaklığı, yükselti ve bakı faktörünün de eklenmesiyle güneye doğru gidildikçe kar yağışını ve karın yerde kalma süresini arttırmaktadır. Yöredeki bakı ve yer şekillerinin kısa mesafedeki değişimi, sıcaklık ve yağış şartlarının da kısa mesafedeki değişimine sebep olmaktadır. Güneydeki dağlık alana doğru gidildikçe sıcaklığın azaldığı, yağış miktarındaki artışlara rağmen vejetasyon devresinin kısaldığı görülmektedir.
Korgan’da aylık sıcaklık ortalamaları incelendiğinde en düşük sıcaklığın 2,8 0C ile şubat ayında, 18,8 0C ile en yüksek değerlere ağustos ayında ulaştığı görülmektedir. Sıcaklşğın en düşük şubat ayı, en yüksek ağustos ayında görülmesi, Karadeniz’in daha geç ısınıp geç soğuması ile ilgili olup, Karadeniz’in yöre iklimine olan etkisidir.
Korgan, ortalama yüksek sıcaklık değerleri Karadeniz’in ılımanlaştırıcı etkisiyle büyük anomellere ulaşmaz. Aşağıdaki tabloda görüldüğü gibi Korgan’da en düşük ortalama sıcaklık 6,5 0C ile şubat ayında, en yüksek sıcaklığa 23,2 0C ile ağustos ayında rastlanır. Ortalama sıcaklıkl arda en düşük ay ortalaması 1,3 0C ile şubat ayında iken, en yüks ek ortalama düşük sıcaklığın 15,1 0C ile ağustos ayına rastlanmaktadır. Yıllık en yüksek ve düşük sıcaklık değerleri arasındaki farklılık 5,1 0C ocak ayı; 8,1 0C ile ağustos ile eylül aylarıdır.
Bir yörenin iklim özelliklerinin belirlenmesi için bilinmesi gereken iklim elemanlarından olan ekstrem sıcaklık değerleri, meydana geldiği devreler bakımından oldukça önemli sonuçlar oluşturmaktadır. Ortalama sıcaklıkların çok altında ve üstünde gerçekleşen ekstrem sıcaklıklar, beşeri faaliyetler ve özellikle bitki hayatı için olumsuz etkiler yapmaktadır.
Korgan yöresinde ekstrem sıcaklık değerleri incelendiğinde en düşük değer 21 Şubat 1985 yılında -12,50C‘ile gerçekleşmiştir. Bu durum Korgan’ın, zaman zaman ülkemizin iç kısımlarından sokulan soğuk havanın etkisinde kaldığını göstermektedir. Özellikle kış mevsiminde sıcaklıkların 10-15 günlük periyotlarla yüksek değerler göstermesi bitkilerin yeşermesine neden olmakta ve ilkbaharda görülen düşük sıcaklıklarda ise sürgünlerin büyük oranda zarar görmesine neden olmaktadır. 1985 yılı ile 29 Mart 2014 gecesi gerçekleşen kar yağışı ve arkasından don olayı o yılkı fındık rekoltesini olumsuz etkilemiş, çoğu fındık üreticisi bahçesine girememiştir. En yüksek sıcaklık ise, 9 Haziran 1990 tarihinde 34,8 0C olarak ölçülmüştür. Bu yüksek sıcaklıklar bitkilerin aşırı su kaybına neden olmakta o yılki fındık rekoltesini olumsuz etkilemektedir.
Kaynak: Mustafa BOLGİ Korgan Tarihi Coğrafyasının Altyapısı