DURALİ KÖYÜ SÜLALELER VE SOYADLARI

0
3012

[php snippet=9]

Alaybeyoğulları.

Osmanlı Devleti’nde Tokat Niksar Yöresi’nde Alaybeyliği yapmış ve önemli görevler üstlenmiş aileye mensupturlar. Tokat Niksar Yöresi’nde Alaybeyliği yapan kişinin tüm aile üyeleri bir halk ayaklanması sonucu katledilir. Halktan bir kadın bu aileden bir erkek çocuğunu at torbasında kaçırır. Kaçıran kişiler kuzeye gelerek muhtemelen XVIK. yüzyılda önce Başköy’e sonra Durali Mahallesi’ne yerleşmiştir. Bu erkek çocuk, kaçı­ran kişiler tarafından büyütülüp evlendirilmiştir. Bu çocuğun zürriyetine Alaybeyoğulları de­nilmekte olup şimdi Alaybeyoğlu, Açku, Göltepe, Alaylı ve Alay soyadlarını taşırlar.

Combaroğulları. Eski bir sülaledi r. Irmak ve Cunbar soyadını taşırlar

Muratoğulları: Eski bir sülaledir. Sülaleye daha sonraları Hellecioğulları de­nilmeye başlanmıştır. Şimşir soyadını taşırlar.

Tokmaklıoğulları: Tokmolları da denir. Irmacık ve Meci soyadını taşırlar.

Hacı Hasanoğulları. Yazıcı Mahallesi’nden gelip yerleşmişlerdir. Akti ve Küpe soyadlarını taşırlar.

Tataroğulları: Köyün en eski sülalesidir. Tatar Türklerindendir. Hacı Emiroğul- ları’nın yöreyi fethi ile gelmiş ve yerleşmişlerdir. Kümbet, Yangılkaya, Tanyeri, Irtem, Oluk- başı ve Atar soyadl arını taşırlar. Kümbet soyadını taşıyan haneler Hatipoğulları lakabıyla anılmaktadır.

Memükoğulları: Eski bir sülaledir. Ad soyadını taşırlar.

Kurdalioğulları. Eyipınar soyadını taşırlar.

Keloğulları: Hellecioğulları ile akrabadır. Sıdar soyadını taşırlar

Ağzıbüyükoğulları: Başköy’den Demiroğulları’ndan ayrılmışlardır. Günümüz­de Haliloğulları ya da Halilgiller denilir. Durali ve Mece soyadını taşırlar. Mece soyadını taşı­yan haneler Şişlioğulları lakabıyla anılır.

[php snippet=5]

[php snippet=9]

Recepoğulları.

Tataroğulları ile akrabadır. Aileye daha sonraları Kümbüloğul- ları ya da Kümbilgiller denilmiştir. Konya’dan iki kardeş gelmişledir. Kardeşlerden biri Fin- dekse Köyü’ne yerleşirken diğeri Durali Köyü’ne yerleşmiştir. Soyadı kanunu çıktığı zaman Olukbaşı denilmiş. 1955-1960 yılları arasında Cevat ÇAKA’nın Fatsa Nüfus Müdürlüğü’ne vermiş olduğu dilekçe sonrası ÇAKA soyadını alırlar.

Temioğulları: Tem ve Kaya soyadın taşırlar. Ailenin hemen hemen tamamı şe­hirlere yerleşmişlerdir.

Sevinçoğulları: Çağlan, Yıldız, Örs, Sevinç, Uyanıa, Srş, RenEeci Iscak so­yadlarını taşırlar. Ailenin hemen hemen tamamı şehirlere yerleşmişlerdir.

Teberoğulları: Çaktay soyrdını taşırlar. Bu ailenin nesli devam etmemiştir.

Lumanoğulları: Çayır soyadını taşırlar.

Hacı Halilzadeler. Findekse’den köye iç güvey girmiştir. Müftüler olarak da bilinir. Issı soyadını taşırlar.

Direkciler: Çatalpınar Sayaca Türk Köyü’nden gelmişlerdir. Direkçi soyadını taşırlar.

Kaynak: Mustafa BOLGİ
Korgan Tarihi Coğrafyasının Altyapısı
“Korgan Tarihi Coğrafyası” ve mahalleler hakkında detaylı tarihi bilgilerin yanında yaşayan sülalelerle ilgili, kapsamlı geniş bilgiler içeren “Korgan Tarihi Coğrafyası” Kitabını almanızı öneririz.
Kitabı Satın Almak İçin

Mustafa BOLGİ {0539 412 11 80}

FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU (1)
Kanun Numarası : 5846
Kabul Tarihi : 5/12/1951
Resmî Gazete : 13.12.1951 / 7981
Bu yazı, Yazar Mustafa BOLGİ’den İzin alınarak yayınlanmıştır. İnternet sitemiz www.korganhaber.com kaynak gösterilerek yazının yayını yapılamaz. Yukarıda belirtilen kanun dışındaki eylemi gerçekleştiren, Yazar ve Yayın evinin uygulayacağı maddi ve hukuki yükümlülükleri peşinen kabul etmiş bulunur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz