Köleoğulları: Bu sülalenin Çinli olduğu, köle olarak Tatarcığa getirildiği ailenin büyüğü olan Osman CÜR tarafından ifade edilmiştir. İlhanlılarla Anadolu’ya gelip bölgenin Hacı Emiroğulları tarafından fethi esnasında (1270-1380 yılları arasında) Tatarcık Köyü’ne yerleşmişlerdir. Köyün eski sakinlerindendir. Cür soyadını taşırlar.
ismail ustaoğulları: Köyün eski sakinlerindendir. Muhtemelen ilk fetihle birlikte gelmişlerdir. Gümüş soyadını taşırlar.
İsmailoğulları: Bu aile Tatar Türklerindendir. Tatarcık Köyü’ne Hacı Emiroğulları ile birlikte 1270-1380 yılları arasında gelmiş ve köye yerleşmiştir olmalıdır. Artıç soyadın taşırlar.
Kelten Alioğulları: Ordu Medrese Önü’nden gelmişlerdir. Maden soyadını taşırlar.
Dağlıoğulları: Kökenleri şimdiki Yenipınar Mahallesi’ndeki Şişmanoğulla- rı’na dayanmaktadır. Fakat kendilerine Dağlıoğulları demektedirler. Bu lakap aile büyüklerinden birinin, muhtemelen Birinci Dünya Savaşı ve Milli Mücadele dönemlerinde askere gitmeyip dağlarda saklanmasından dolayı verilmiştir. Korkmaz ve Gülşen soyadını taşırlar.
[php snippet=5]
Tokmooğulları: Dağlıoğullarından yirminci asır başlarında ayrılmıştır. Tecir soyadını taşırlar.
Bayramoğulları: Konya’dan Fatsa’ya gelmişlerdir. Sülale Fatsa’da ikiye bölünerek bir kısmı Fatsa’da kalmış bir kısmı da Tatarcık Köyü’ne yerleşmiştir. Dere soyadını taşırlar.
Kamiloğulları: Batum Gürcüleri’ndendir. Şimdiki Sogukpınar Mahallesi’nden Tatarcık Mahallesi’ne bu yüzyıl başlarında içgüvey gelmişlerdir. İç güvey geldiği ailenin zürri- yeti bu aile ile devam etmektedir. Yılmaz soyadını taşırlar.
Kamburoğulları: Köyün en eski sakinlerindendir. Arzık soyadını taşırlar.
Kara Hasanoğulları: Köyün eski yerlilerindendir. Kamburoğullarından ayrılmadır. Çağman soyadını taşırlar.
Pataloğulları: Köyün eski yerlilerindendir. Köyün Maden Dağı’nın üst taraflarında yaşamaktadırlar. Kaya soyadını taşırlar.
Çaklıoğulları: Köyün eski yerlilerindendir. Büyük Akçakese Köyü’nden gelmişlerdir. Sülalenin bir kısmı bu köydedir. Damak soyadını taşırlar.
Şişmanoğulları: Köye Yenipınar Mahallesi’nden gelmişlerdir fakat Tatarcık Mahallesinde zürriyetleri devam etmemektedir. Yenipınhr Mahallesi’nde Şişman oğullarını zürriyeti devam etmektedir. Dağlıoğulları bu sülaleden ayrılmadır.
Kaynak: Mustafa BOLGİ Korgan Tarihi Coğrafyasının Altyapısı |
“Korgan Tarihi Coğrafyası” ve mahalleler hakkında detaylı tarihi bilgilerin yanında yaşayan sülalelerle ilgili, kapsamlı geniş bilgiler içeren “Korgan Tarihi Coğrafyası” Kitabını almanızı öneririz. |
Kitabı Satın Almak İçin
Mustafa BOLGİ {0539 412 11 80} |
FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU (1) Kanun Numarası : 5846 Kabul Tarihi : 5/12/1951 Resmî Gazete : 13.12.1951 / 7981 |
Bu yazı, Yazar Mustafa BOLGİ’den İzin alınarak yayınlanmıştır. İnternet sitemiz www.korganhaber.com kaynak gösterilerek yazının yayını yapılamaz. Yukarıda belirtilen kanun dışındaki eylemi gerçekleştiren, Yazar ve Yayın evinin uygulayacağı maddi ve hukuki yükümlülükleri peşinen kabul etmiş bulunur. |