Aşağıkozpınar

0
3386

Konumu

Aşağı Kozpınar Mahallesi’nin doğusu Durali, güneyi Karakışka ve Çitlice, güney­batısı Yukarı Kospınar ve Sarılaıç, kuzeyi Karakoyunlu, kuzeydoğusu Yenipınar Mahalleleri ile çevrilidir. İlçe merkezine ortalama uzaklığı 7-8 km arasındadır.

Aşağı Kozpınar Mahallesi’nin tarihi, Korgan’ın diğer köylerinin tarihi kadar eski­dir. Fakat mahalleye hangi kavimlerin ya da toplulukların geldiği ve kimler yerleştiği hakkında kesin bilgi yoktur. Aşağı Kozpınar Mahallesi, Hacıemrioğulları tarafından fethi ile buraya yer­leşenler Ko zpınar aşiretinden olan Türkmenlerdir. Kozpınar adını buraya yerleşen Türkmen grubundan alır. Aşağı Kospınar Mahallesi ile ilgili ilk kayıtlar, 1455 yılı Osmanlı Tahrir Defteri’nde Başköy olarak geçmektedir. Başköy adı, Bolaman Irmağı’nın yukarı çığırında Keşderesi boyunca Fatsa Kazası’na bağlı en yüksek yerde kurulması nedeniyle verilmiştir.

Osmanlı Devleti’nin Trabzon Eyaleti’nde, 1837 yılında yapmış olduğu idari taksi­matta, köyün Tepealan ve Durali Köyleri ile birleştirilip Tepealan, Durali ve Kospınar Köyü olarak tek bir köy haline getirildiğini ve Başköy’ün, Kospınar Köyü’nün bir mahallesi olduğu­nu görmekteyiz. Bu üç köyü Şaban oğlu Hasan ile Recep oğlu Mehmet adlı iki muhtar idare etmektedir. Köy imamı ise Soşic Oğlu Halil Efendi’dir. Başköy de bu üç köyün kavşak nokta­sında yer aldığı ve bu büyük köyün bir mahallesi durumunda olduğu görülür.

1.yüzyılın başlarında birleşik köyün fazla nüfus alması nedeniyle Durali- Tepeköy (Tepealan)-Kospınar birleşik köyünden Kospınar Köyü’nün, Kozpınar-ı Ülya ve Kozpınar-ı Süfla olarak ayrıldığı görülmektedir. Başköy ise Kospınar-ı Süfla Köyü’nün bir mahallesi olur. İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından Kozpınar-ı Süfla adı, 1960 yılında Aşağı Kozpınar olarak değiştirilir.

AŞAĞIKOZPINAR

Başköy, XIX. yüzyılın sonları ile XX. yüzyılın başlarında, kavşak noktasında bu­lunması nedeniyle önemli bir nüfus patlaması yaşar. Aşağı Kospınar Köyü, Cumhuriyetin ila­nından sonra 1930’lu yıllarda bir ara bucak merkezi olması için adı geçen köyler arasında yer almıştır. Korgan Köyünün ileri gelen ailelerinden ve Koıgan’ın üzün süre mültezimliğini yapan Hacı Kadızadeler devlet nezdinde ki gücünü kullanarak bucak merkezi olmasını engeller. Bu durum 1945 yılına kadar sürekli nüfusun azalmasına neden olur. 1950’li yıllarda tekrar ilçe merkezi olması için konuşulan köyler arasında yerini alır. Fakat bu rolünü de tıpkı bucak mer­kezi gibi Korgan Köyü’ne kaptırır. 1950-1980 yılları arasında sürekli nüfusu artan Aşağı Kospınar Köyü’nün, 1980 yılından günümüze kadar nüfusunun düştüğü görülmektedir. Bunun başlıca nedeni 1980’li yıllardan sonra nüfusun bir kısmının yurtdışında çalışmaya gitmesi bir kısmının da b aşta İstanbul olmak üzere ülkemizin değişik illerine öncellikle büyük şehirlere daha fazla gelir getiren işlerde çalışmak amacıyla göç etmesidir.

Korgan’ın ilçe olması ile Aşağı Kospınar Köyü, ilçenin önemli köylerinden biri olarak varlığını 30.03.2014 tarihine kadar devam ettirmektedir. 6360 ve 6447 sayılı kanunlarla Ordu Büyükşehir Belediyesi kurulması ile Korgan İlçesi mülki sınırları içerisinde yer alan tüm köylerin tüzel kişiliği 30.03.2014 tarihinde kaldırılmış Aşağı Kospınar Mahallesi adıyla Korgan ilçesine bağlanır.

Kaynak: Mustafa BOLGİ
Korgan Tarihi Coğrafyasının Altyapısı
“Korgan Tarihi Coğrafyası” ve mahalleler hakkında detaylı tarihi bilgilerin yanında yaşayan sülalelerle ilgili, kapsamlı geniş bilgiler içeren “Korgan Tarihi Coğrafyası” Kitabını almanızı öneririz.
Kitabı Satın Almak İçin

Mustafa BOLGİ {0539 412 11 80}

FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU (1)
Kanun Numarası : 5846
Kabul Tarihi : 5/12/1951
Resmî Gazete : 13.12.1951 / 7981
Bu yazı, Yazar Mustafa BOLGİ’den İzin alınarak yayınlanmıştır. İnternet sitemiz www.korganhaber.com kaynak gösterilerek yazının yayını yapılamaz. Yukarıda belirtilen kanun dışındaki eylemi gerçekleştiren, Yazar ve Yayın evinin uygulayacağı maddi ve hukuki yükümlülükleri peşinen kabul etmiş bulunur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz