Kar Fındığa Yaradı!

0
877

Ünye başta olmak üzere Ordu ili ve Karadeniz Bölgesi’nde bir hafta öncesine kadar sıcak havalara aldanarak tomurcuk açan fındık ürününe, birkaç gündür etkili olan kar yağışının olumlu yansıdığı bildirildi.
Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, “Bu dönem yağan karın fındığa etkisi olumludur. Üreticilerimizin bu konuda rahat olmalarını istiyoruz. Son günlerde bölgemizde etkili olan kar yağışı fındığa yaradı, üreticilerimizin don endişesi yaşamasına gerek yok” dedi.

Sarıkahraman, gazetemize yaptığı açıklamada, ocak ayında yağan karın, fındığın soğuk ihtiyacını karşıladığını söyledi.

– Fındığın bu soğuğa ihtiyacı var-

Fındığın sağlıklı çiçekleme yapabilmesi, iyi meyve tutabilmesi, iyi yaprak açabilmesi için bu soğuğa ihtiyacı olduğunu dile getiren Sarıkahraman, “Bu dönem yağan karın fındığa etkisi olumludur. Üreticilerimizin bu konuda rahat olmalarını istiyoruz. Son günlerde bölgemizde etkili olan kar yağışı fındığa yaradı, üreticilerimizin don endişesi yaşamasına gerek yok. Fındık şu an dinlenme zamanında, bu süre içinde kar, yağmur ve soğukla birlikte ihtiyacını karşılıyor” dedi.

[php snippet=5]

– Dallardaki karı dökmeyin! –

Üreticilerden fındık dallarının üzerindeki karları dökmemelerini isteyen Sarıkahraman, şunları söyledi:

“Bazı üreticilerimiz bu konuda doğru bilinen bir yanlışı yapıyor. Fındık dallarının üzerindeki karı yere döküyor, ancak bu çok yanlıştır. Fındık dalları ne kadar kar altında kalırsa soğuk ihtiyacını o kadar karşılar. Fındıkta verimin artması için ürünün 500 ile bin saat soğuk havaya ihtiyacı var. Bu şekilde soğuk hava ihtiyacını gideren fındığımız hem çiçeklenme, hem de meyve veriminde olumlu sonuçlar vermektedir.”

– Riskli aylar mart ve nisan

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, fındık için riskli ayların mart ve nisan olduğuna dikkati çekerek, “Bu karın ardından yalancı bahar gelirse, fındık ürününde artık bahar geldi algısı olup açarsa sıkıntı olur. Önümüzde üç aylık sıkıntılı bir süre var. O tarihlerde fındık çiçeklenme sürecini tamamlamış ve doğum sürecine girmiş oluyor. Dolayısıyla mart ve nisan aylarında yağan kar ve beraberinde gelecek aşırı soğuklar fındığa zarar verebilir. Bunun örneğini geçtiğimiz yıllarda gördük. Mart ayında etkili olan kar ve soğuklar zirai dona yol açtı. Bu da fındığa çok büyük zararlar verdi” dedi.

Fındık üreticisinin tarım sigortasını ihmal etmemesi gerektiğini vurgulayan Sarıkahraman, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“İklim şartlarının değiştiğini göreceğiz, görüyoruz da. Üreticilerimiz Tarım Sigortasına dikkat etmeli. Üretici için eğitim programları yaparak tarım sigortasının önemini anlatacağız. Üretici tarım sigortasını yaptırırsa rahat edecektir. 7 Mart 2016 tarihine kadar sigorta müracaatları devam ediyor.”

Osman Sarıkahraman, bugün serbest piyasada 11 lira olan fındık fiyatının ilerleyen günlerde artmasını beklediklerini vurgulayarak, şunları söyledi:

“Fındık fiyatı şu anda 11 lira seviyelerinde, bu süreçten sonrada biraz yukarıya doğru çıkmasını bekliyoruz. Piyasada ufak tefek hareketlilik var gibi duyuyoruz ama henüz daha kayda değer yansıması yok. Bekliyoruz. Elinde fındık tutan üreticimiz ihtiyacı varsa ürünün elbette satsın. Ama her zaman altını çizdiğimiz bir olgu var lütfen emanete fındık bırakmasın. Fındık fiyatlarının 14 lirayı görüp, 11 lira seviyelerine düşmesinin sebebi, elimizdeki altın bileziğimizi bir başkasına kullanım amaçlı bırakmamızdan kaynaklandı. Elbette üretici ihtiyacı varsa ihtiyacı kadar satsın ama ihtiyacı yoksa da niye satsın. Önümüzdeki günlerde fındık fiyatını göreceğiz.”

Kaynak:http://www.findiktv.com/kar-findiga-yaradi.html

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz