Karakoyunlu

0
1399

Konumu

İlçe merkezinin güneyinde yer alıp, doğusu Yenipınar Mahallesi, güneyi Aşağı Kospınar Köyü, kuzeyi Dip Mahalle, batısında Yazlık ve Sarıalıç Mahalleri ile sınırdır. İlçeye uzaklığı ise yaklaşık 2-2,5 km arasındadır.

 karakoyunlu

Tarihi Coğrafyasının Alt Yapısı

Karakoyunlu Mahallesi’nin tarihi, Kimmerlere kadar uzanmaktadır. Bu nedenle M.Ö. VI. asırda başlamak daha doğru olur. Kimmerlerin çeşitli istilalardan korunmak için, çıkılması güç kayalıklar üzerinde barınaklar ve mağaralar açarak burada yaşadıkları bilinmek­tedir. Mahallenin batısındaki yüksek kayalar üzerinde bulunan mağaralar ilk çağda buralarda yerleşmenin olduğunu göstermektedir. Bu mağaraların zamanla hazine avcıları tarafından yağmalandığı bilinmektedir.

Karakoyunlular, M.S. III. asır ortalarına doğru, Türkistan’dan Mamık ve Konak adlı iki kardeş idaresinde büyük bir ordu ve kalabalık halk ile siyasi mülteci olarak Horasan’a geçtikten sonra Taron (Muş, Ahlat, Bitlis) bölgelerine ferleşmişlerdir.  İlhanlı Hükümdarı Gazan Han (1295-1304) döneminde Akkoyunlular’la birlikte Müslüman olurlar. Karako­yunlu Köyü’nün kurucuları da bu boydandır. Karakoyunlu Köyü, Hacı Emiroğulları tarafın­dan XIV. asrın sonlarına doğru fetih edilir ve tamamen Türk vatanı olur. Fetih ve yerleşme hareketinde, Korgan ve çevresine yerleşen Çepnilerle birlikte gelen diğer Oğuz boyları, yöre­nin Türkleşmesinde ve birçok yer isminin verilmesinde önemli katkı sağlamışlardır. 1455 tarihli tahririnde Karakoyunlu Köyü‘nün115 ilk kurucuları olan Karakoyunlular, önce Anka­ra’nın yakın bir bölgesine, oradan ilçemizin Yalman Mıntıkası’na, daha sonra Karakoyunlu Mıntıkası’nın bulunduğu yere yerleşerek bir köy meydana getirmişlerdir. Köye devlet kuran boyun adı olan Karakoyunlu adını verdikleri anlaşılmaktadır.

 

Karakoyunlu Köyü, XIX. asrın ilk yarısında Büyük Akçakese Köyü ile birleşmiş olarak karşımıza çıkmaktadır. 1837 yılında yapılan muhtarlık seçiminde Bucak Oğlu Salih ile Eyüp Efendi Oğlu Molla Ahmed’in muhtar, Yakup Oğlu Feyzullah Efendi köy imamı olarak seçilir. XIX. asrın başından itibaren göç almaya başlayan Karakoyunlu Köyü, 1925 yılında Akçakilise (Büyük Akçakese) Köyü’nden ayrılıp müstakil köy olarak karşımıza çıkar.

Kaynak: Mustafa BOLGİ
Korgan Tarihi Coğrafyasının Altyapısı
“Korgan Tarihi Coğrafyası” ve mahalleler hakkında detaylı tarihi bilgilerin yanında yaşayan sülalelerle ilgili, kapsamlı geniş bilgiler içeren “Korgan Tarihi Coğrafyası” Kitabını almanızı öneririz.
Kitabı Satın Almak İçin

Mustafa BOLGİ {0539 412 11 80}

FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU (1)
Kanun Numarası : 5846
Kabul Tarihi : 5/12/1951
Resmî Gazete : 13.12.1951 / 7981
Bu yazı, Yazar Mustafa BOLGİ’den İzin alınarak yayınlanmıştır. İnternet sitemiz www.korganhaber.com kaynak gösterilerek yazının yayını yapılamaz. Yukarıda belirtilen kanun dışındaki eylemi gerçekleştiren, Yazar ve Yayın evinin uygulayacağı maddi ve hukuki yükümlülükleri peşinen kabul etmiş bulunur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz